Egy csipet só

5+1 tipp, hogy megküzdj a nyaralás utáni depresszióval

2021. augusztus 30. - SaltComm

Lassan vége az augusztusnak, a vakációk időszaka is lejár a hónap végével. Ilyenkor mindannyiunknak vissza kell rázódni a megszokott hétköznapokba, amit mindenki változó érzelmekkel él meg. holiday.JPGA nyaralás utáni depresszió ugyanis létezik és - mint minden depressziónál - erre is érdemes odafigyelni. A Salt Communications munkatársai most hoztak néhány tippet, amik segíthetnek megbirkózni ezzel az időszakkal.

Miért érzem ezt?

Válaszd bármely módját - hazai vagy külföldi, magányos vagy családos, hosszú- office_nervous.jpgvagy rövidtávú -, a nyaralás jót tesz a lelki egészségednek, csökkenti a stresszt, hiszen lehetővé teszi, hogy végre lassíts egy kicsit és csak magadra és/vagy a családodra figyelj. A boldogság azonban, amit a pihenés kivált belőled, nem tart örökké. Érdemes felkészülni erre és megelőzni, hogy visszatérve teljesen a bögre aljára kerülj.

  1. A “Kutyaharapást szőrével”

Mielőtt szabadságra mennél, készíts részletes összefoglalót a projektjeidről a helyettesítést nagylelkűen bevállaló kollégáknak. office_work.JPGAmikor visszatérsz, menj végig a projektekhez kapcsolódóan beérkezett leveleken, így gyorsan képbe kerülsz, hogy mi hogyan haladt a távollétedben, majd a munkatársakkal személyesen is egyeztetve vedd vissza a még futó feladatokat. Ez a rutin egy olyan intenzív első napot eredményez majd, ami megfelelő fordulatszámra pörget fel a jellemzően lelassulós szabadságok után.

  1. A nyaralás szóljon a nyaralásról!

Próbáld ki a teljes elengedést, és kapcsolj ki a nyaralás alatt! Bár a céges laptopot amúgy is nehéz a bőröndbe préselni, más előnye is van, ha otthon hagyod a gépet erre az időszakra. A nyaralás lényege ugyanis pont az, hogy az ember csak magával foglalkozik. Ha elveszed saját magadtól ennek a lelassulásnak a lehetőségét, visszatérve bosszanthat majd, hogy a pihenőidőben is a munkáddal foglalkoztál. Bízz meg a munkatársaidban, fantasztikusan fogják kezelni a helyzetet a vakációd alatt!

  1. A nagy visszatérés

Ahogy a nagy melegben sem szabad hideg vízbe ugrani, úgy a nyaralás után sem érdemes kapásból visszatérni a munkába. A nagy extázis után egyből visszacsöppenni a megszokott rutinhoz ugyanis lehangoló tud lenni. Hagyj magadnak időt a megérkezésre! Találkozz a barátaiddal, mesélj nekik az élményeidről, mutass nekik képeket! Ez is az elengedés és a visszarázódás része. Ha van rá lehetőséged, “melegíts be” és kezdd csonka héttel, vagy egy lazább nappal a munkát. Az asszimiláció ilyenkor több időt igénybe vehet. Légy türelmes magaddal!office_chinese_food.jpg

  1. Priorizálj!

Az első munkanapon sok meglepetés érhet, e-mailek átláthatatlan tömkelege, elintéznivalók, hirtelen rengeteg feladat. Ilyenkor fontos, hogy priorizálj, állíts magadnak egy fontossági sorrendet és ne akarj mindent egyszerre megoldani.

  1. Nosztalgia

Megoszlanak a vélemények arról, hogy a teljes elengedés, vagy a nosztalgia-e a megfelelő megoldás arra, hogy feldolgozzuk: a nyaralás véget ért. Mi a SALT-ban viszont egyetértettünk abban, hogy fontos, hogy visszaidézzük a vakáció legszebb pillanatait. Nem is gondolnánk, hogy ezeknek az élményeknek sok része tőlünk karnyújtásnyira is megtalálható. Egy egzotikus ebéd, egy mezítlábas séta a parkban vagy egy képes élménybeszámoló a kollégáknak segíthet visszahozni - sőt még át is adni - egy csöppet abból a boldogságérzetből, amit a nyaralás alatt tapasztaltál. Légy kreatív! A hétköznapokba is lehet csempészni nem mindennapi élményeket.

+1 Keresd meg a motivációd!

A nyaralás alatt a sajátunktól merőben különböző kultúrákkal, életformákkal találkozhatunk, és ezek felvethetnek sok kérdést a saját életvezetésünkkel kapcsolatban. Fontos tudatosítani, hogy minden életformának megvan a nehézsége, hiába tűnik kívülről egyszerűbbnek és felhőtlenebbnek. Tegyél próbát és szedd össze - fejben vagy írásban - hogy miért vagy hálás a jelenlegi életeddel, a munkáddal kapcsolatban. A hétköznapokban ugyanis feledésbe merülnek ezek a - számunkra - maguktól értetődő pozitívumok. Nem kell mindent elengedni! Ha van olyan impulzus, aminek a hiányával nehéz megküzdeni, legyen ez a mozgatórugód, és próbáld meg átemelni, vagy beépíteni az addig megszokott rutinba. Így - ha az extázis nem is - valami biztosan megmarad a nyaralásodból.

office_work_happy.jpg

Szerző: Korponay Zsófia, a Salt Communications gyártásvezetője

Ti hogyan küzdötök meg a nyaralás utáni depresszióval?

(Képek forrása: unplash.com)

xxx

Ha szeretnéd felvenni velünk a kapcsolatot, írj nekünk a Salt Communications oldalán, az elérhetőségeket ITT találod.

A bejegyzés trackback címe:

https://egycsipetso.blog.hu/api/trackback/id/tr9416674576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tombolda · http://tombolda.fw.hu 2021.08.31. 14:44:48

"Bízz meg a munkatársaidban, fantasztikusan fogják kezelni a helyzetet a vakációd alatt!"
"úgy a nyaralás után sem érdemes kapásból visszatérni a munkába"
"ne akarj mindent egyszerre megoldani."

:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D
süti beállítások módosítása