Egy csipet só

3 játék, amellyel bővítheted tipográfiai ismereteidet

2021. szeptember 13. - SaltComm

A tipográfiának vannak látványos és kevésbé látványos részei, de a nagy egész szempontjából mindegyik kulcsfontosságú szerepet tölt be. Szembetűnőbb a szöveg hierarchizálása, a kompozíció vagy épp maga a tartalom, közelebbről megnézve azonban apró, de fontos dolgokat fedezhetünk fel. A következő három játék ezeket a mikrotipográfiai tényezőket mutatja be.

saltcomm_blog_mikrotipografia_2.JPG

  1. Egyik ilyen az egalizálás, amely két betű közötti távolsági optikai kiegyenlítése. A betűk alakjai eltérőek lehetnek: előfordulhat szögletes, kerek, átlós, vagy akár nyúlványokkal rendelkező is. Ha azonos távolságra tesszük őket egymástól, akkor formájuk miatt előfordulhat, hogy két betű között nagyobb lesz a távolság, ezért fontos ezeknek a betűközöknek a kiegyenlítése. A betűtervezők ezeket a távolságokat előre meghatározzák, ami a kisbetűk esetében megfelelő, viszont a nagybetűk és az írásjelek, valamint a nagy- és a kisbetűk találkozásakor már egalizálást kell alkalmazni.
    Ebben a játékban a lehető legpontosabban kell kiegyenlíteni a betűközöket. Szemléletfordító percek következnek.
    https://type.method.ac/
    saltcomm_blog_mikrotipografia_4.png
  2. Mindennapjaink során sokszor kerülünk olyan helyzetbe, hogy szöveget kell formáznunk. Ilyenkor az adott program rendelkezésünkre bocsát számtalan betűtípust, amelyek közül kiválasztható a számunkra legszimpatikusabb. Magányos óráidban joggal merül fel a kérdés: hogy kerültek ezek a betűk a szövegszerkesztőbe? Valakinek tényleg EZ a munkája, hogy betűket rajzol? Mit használtak, amíg nem volt Arial? Bármilyen nehéz elhinni: tényleg léteznek betűtervezők. Egyébként napjainkban egyre nagyobb figyelmet kap a betűtervezés, sok fiatal tervezőgrafikus kipróbálja magát ezen a területen is. A következő játékban bepillantást nyerhetünk a betűtervezés folyamatába: ki kell egészíteni úgy a felnagyított betűket, hogy azok (nagyjából) elnyerjék végleges formájukat.
    https://shape.method.ac/saltcomm_blog_mikrotipografia_3.JPG
  3. Vegyünk két halmazt, az egyiknek "A", a másiknak "B" lesz a neve. Az "A" halmazba kerülnek a “talpas” betűk, tehát amelyeknek van egy kis talpa (SERIF), például: Times New Roman, Georgia, Sitka. A "B" halmazba pedig a “talpatlan” (SANS SERIF) betűk kerülnek, például: Calibri, Arial, Helvetica. Ehhez a roppant egyszerű, ám annál addiktívabb játékhoz ennyi ismeret elég is lesz. A jelenlegi szintünk kiválasztása után (junior, middle-weight, senior) kezdődhet is a végtelen szórakozás: a megjelenő betűk közül lőjük le a “talpas” változatokat.
    https://www.tothepoint.co.uk/us/fun/i-shot-the-serif/
    saltcomm_blog_mikrotipografia_1.jpeg

A képek forrása a trulytype Instagram oldala.


xxx

Ha kíváncsi vagy a Salt Communcations grafikai projektjeire, kattints IDE! Ha felvennéd velünk a kapcsolatot, írj nekünk a Salt Communications oldalán, az elérhetőségeket ITT találod.

A bejegyzés trackback címe:

https://egycsipetso.blog.hu/api/trackback/id/tr2616687704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása