Egy csipet só

Home office küzdelmek karantén idején

2020. május 25. - VadasHeni

photo-1547586696-ea22b4d4235d.jpg

Bátran állíthatom, hogy az idei tavasz mindenki számára emlékezetes marad. Nem, nem az ébredező természet, a rügyektől és virágoktól pompázó növények vagy a csalogató, napsütéses idő miatt, hanem pont ellenkezőleg: amiatt, hogy ezeket a csodákat most alig volt lehetőségünk kiélvezni. A járványhelyzet miatt a négy fal közé szorultunk párunkkal, gyermekeinkkel együtt, és ez nem kis káoszt okozott az életünkben. Míg egyeseknek a magány fojtogató érzésével kellett megküzdeniük, másoknak a digitális oktatást, a családfelügyeletet és az otthoni munkavégzést kellett mesterien összehangolniuk. 

A Salt munkatársai 2020. március 13-án váltottak át home office-ra. Az átállás első napjai és hetei voltak a legnehezebbek, ugyanis a teljes csapat együtt még soha nem dolgozott otthonról, így nem volt meg az ehhez szükséges munkamódszer. Azóta eltelt két hónap, és mára már olyan érzésünk van, mintha mindig is így dolgoztunk volna. Időközben megtapasztaltuk az otthoni munkavégzés előnyeit és annak keserédes hátrányait. De azt nem mondhatjuk, hogy az új élethelyzet nem okozott nekünk vicces, megmosolyogtató pillanatokat.

Össze is gyűjtöttünk néhány érdekes dialógust, monológot, illetve aranyköpést és elszólást, amelyek az elmúlt időszakban születtek. Belőlünk ezeket hozta ki a karantén:

  • Jaj, csak egy percem van az online meetingig, és még nem is rúzsoztam.
  • De miért rúzsoznál?
  • Mert a kamera sápaszt!

------------

  • Szia Marcsi! Még jól vagy?
  • Szia, igen, jól vagyok, miért?
  • Ja semmi, csak mi mostanság így köszönünk egymásnak. Szóval azért kerestelek...

------------

  • Nincs kedved megmasszírozni a lábam, amíg bejelentkezek az értekezletre?
  • Én megmasszírozom, csak nehogy nyögdécselj közben, mert az nem venné ki jól magát...
  • Uh tényleg, akkor inkább ne :)

------------

  • Most komolyan melegítőnadrágban ülsz a kamera elé?
  • Már ne haragudj, de csak a nyakamig látnak, örüljenek, hogy a szép pólómat vettem fel.

------------

(Ruhaválogatás folyamatban)

  • Szívem, miért tartasz most divatbemutatót? Csak sétálni megyünk!
  • De máshova nem tudok kiöltözni…

------------

  • Mikor nyit már ki a munkahelyetek? Hazajövök a melóból, és állandóan itthon talállak… (értetlenkedő arc, mégis hol máshol lennék?)

------------

  • Figyelj csak, 10 órától Skype megbeszélésem van…
  • Tudom, tudom, nem megyek a kamera elé, leülök a sarokba és hallgatok…

------------

Egy hónap karantén után a sminkelés:

  • Mit is szoktam előbb használni, a szemhéjtust vagy a szemhéjfestéket? Bakker, elfelejtettem, hogy hogy csináltam eddig…

------------

Videókonferencia megy, a WC-ről a gyerek beüvölt (mikrofon szerencsére lenémítva): Anya, készen vagyok!

------------

Viki írta: Kényszeres pakolgató vagyok, és ez most a karantén idején még koncentráltabban megjelenik a hétköznapjainkon. Térül-fordul egyet a "lakótársam", és egyszer csak azt veszi észre, hogy a mosogatógépbe került az a pohara, amiből aznap összesen kétszer ivott... (Ilyenkor mondjuk elég rendes, mert nem engem von kérdőre, csak a bennem lakó "pohárszörnyet" hibáztatja.) Olyan is sűrűn előfordul, hogy a ruhája egy pillanat alatt a szennyes kosárba repül, akkor is, ha csak 10 percet volt rajta, amíg kiszaladt valamiért az utcára. És miközben ezt írtam, épp rám rontott és számonkért, hogy hova került az összes kinti dolgozós rövidnacija...

------------

És végül néhány kreatív, improvizált munkaállomás home office-ra:

Két felnőttre és két gyerekre csak két íróasztal jutott Piluéknál a karantén előtt – az ebédlőasztal, mint bárki által használható open office, nem tűnt igazán hosszú távú megoldásnak – ezért némi DIY fabrikálást követően az alábbiakkal bővült lakás-irodájuk:

  • a gardróbból kihúzott zoknis fiók = huddle room a videokonferenciás megbeszélésekhez

dsc_0004.JPG

  • kinőtt gyerekágy fejtámlájából és ágyrácsaiból készült installáció = professzionális munkaállomás logisztikusoknak

dsc_0002.JPG

  • IKEA Kallax polc = hobbiműhely

dsc_0001.JPG

------------------------

Zitáék így oldották meg a home office-t két gyerekkel:

Iroda 1.: gyerek hálószobája (itt folyik a digitális oktatás és apa dolgozó), iroda 2.: étkező-nappali (itt van néha online ovi és anya dolgozó), iroda 3.: hálószoba, ha az első kettő foglalt és mindenkinek meeting van, néha már a terasz is beficcent, ha a nappali tévézés miatt foglalt

------------------------

Ti hogy bírtátok a karantént? Nálatok is voltak hasonló, vicces helyzetek, esetleg születtek improvizált munkaállomások? Ha van kedvetek, írjátok meg nekünk, vagy mutassatok képet róla! 

A bejegyzés trackback címe:

https://egycsipetso.blog.hu/api/trackback/id/tr1815706840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása